Upoznajte KRK

Povijest otoka Krka/grada Krka

Otok Krk, poznat kao povijesno središte Jadrana, nudi nevjerojatno putovanje kroz vjekove. Njegova povijest seže duboko u prošlost, obilježena brojnim civilizacijama koje su na njemu ostavile svoj trag. 

 

Grad Krk, smješten na istoimenom otoku, ima bogatu povijest koja seže tisućama godina unatrag. Ovdje su pronađeni brojni arheološki nalazi koji svjedoče o drevnim vremenima Ilira, rimskih osvajanja i srednjovjekovnih utvrda. 

Svaki kamen u gradu nosi priču o prošlim vremenima, a posjetitelji mogu istraživati uspomene na ta razdoblja kroz impresivnu arhitekturu i kulturne artefakte.

 

Svaki korak kroz ulice grada otkriva slojeve povijesti i nasljeđe koje je oblikovalo otok kao jedinstvenu destinaciju za putnike koji traže autentično iskustvo.

Doživite povijest otoka dok istražujete njegove znamenitosti, a zatim se povucite u udobnost naših apartmana gdje se osjećate kao kod kuće.

Počeci u turizmu

Turizam na otoku Krku ima dugu tradiciju koja seže duboko u prošlost. Od prvih putnika koji su stigli na obale ovog prekrasnog otoka u potrazi za ljepotom Jadranskog mora, do modernih turista koji traže autentično iskustvo, otok uvijek privlači znatiželjne posjetitelje. 

 

Počeci turizma bili su skromni, s malim obiteljskim pansionima i domaćinstvima koja su pružala jednostavan smještaj i domaću kuhinju. 

Međutim, s vremenom su se razvile udobnosti i sadržaji koji čine otok Krk poznatim odredištem za putnike iz cijelog svijeta.

 

Danas, gosti mogu uživati u raznolikosti smještajnih opcija, od luksuznih hotela do šarmantnih seoskih kuća, te istraživati bogatu kulturnu baštinu, prirodne ljepote i gastronomsku ponudu koja čini otok nezaboravnim odredištem.

Kao svjedoci početaka turizma na otoku Krku, House of Vintage apartmani nude gostima jedinstven spoj povijesti i luksuza. Inspirirani tradicijom gostoprimstva, naši apartmani pozivaju vas na putovanje kroz vrijeme, istovremeno pružajući sve pogodnosti suvremenog smještaja.

Ekološki otok

Otok Krk nije samo destinacija za opuštanje i zabavu, već i oaza zaštite prirode. Sa svojim prekrasnim krajolicima, netaknutim plažama i čistim morem, otok je dom raznolikom biljnom i životinjskom svijetu. Kroz niz ekoloških inicijativa, otok se bori za očuvanje svoje prirodne ljepote, potičući održive prakse i odgovornu turističku industriju.

Više od

0 +

posjetitelja otoka Krka preferira ekološki osviještene smještajne opcije.

Programi recikliranja, zaštite morskih staništa i promocije ekološki prihvatljivih oblika prijevoza ključni su u naporima da se očuva okoliš otoka Krka za buduće generacije.


Gosti koji posjete ovaj prekrasan otok imaju priliku uživati u prirodnim čarima i istovremeno doprinijeti očuvanju okoliša, sudjelujući u ekološki osviještenim aktivnostima i podržavajući lokalne inicijative zaštite prirode.

Kao odgovor na ekološke izazove suvremenog svijeta, House of Vintage apartmani predstavljaju angažirani prostor za održivi turizam. Kroz svoje ekološke inicijative i prakse, mi se trudimo smanjiti naš ekološki otisak i potaknuti goste na odgovorno ponašanje prema okolišu. Uživajte u boravku u našim apartmanima znajući da svojim odabirom podržavate očuvanje prirode i promičete ekološki osviješten način putovanja.

Glagoljica i Povijest glagoljice

Glagoljica, drevno pismo koje se koristilo za pisanje slavenskih jezika, ima duboke korijene na otoku Krku.

Ovdje se nalazi bogato naslijeđe glagoljskih spomenika, poput bazilika i kamenih ploča, koje svjedoče o važnosti ovog pisma u srednjovjekovnoj kulturi.

Bašćanska ploča je jedan od najvažnijih spomenika hrvatske pismenosti i kulture. Ova kamena ploča, koja datira iz 11. stoljeća, pronađena je u crkvi Sv. Lucije u Baški na otoku Krku. Ona je značajan primjer rane hrvatske glagoljice, staroslavenskog pisma koje se koristilo u srednjovjekovnoj Hrvatskoj.

Povijest glagoljice na otoku Krku je izuzetno značajna, predstavljajući važan dio kulturnog identiteta ovog područja i privlačeći znatiželjne posjetitelje iz cijelog svijeta.

 Svake godine, manifestacije i kulturni događaji posvećeni glagoljici oživljavaju stari duh ovog pisma, pružajući posjetiteljima priliku da se upoznaju s bogatom tradicijom i nasljeđem koje je ostavilo dubok trag na otoku Krku.

Okruženi detaljima iz prošlosti, u našim apartmanima osjećat ćete se kao da ste se vratili u vrijeme, dok istovremeno uživate u modernim udobnostima i luksuznim sadržajima koji čine vaš boravak nezaboravnim iskustvom.